Dostupni linkovi

Izraelska vojska ubila tri Palestinca na Zapadnoj obali



Izraelski vojnici ubili su rano jutros tri Palestinca u raciji u izbjegličkom kampu Dženin na Zapadnoj obali, poslije čega su uslijedili sukobi s gnevnim demonstrantima, rekli su bezbjednosni zvaničnici obje strane.

Zapadnu obalu je odnedavno zapljusnuo talas nasilja koji bi, kako ocijenjuje AP, mogao da zakomplikuje ionako problematične mirovne pregovore Palestinaca i Izraelaca pod patronatom SAD.

Incident je počeo u ranu zoru, racijom čiji je cilj bio da se uhapsi operativac militantne organizacije Hamas Hamza Abu el-Heidža (22), koji se traži zbog oružanih napada na Izraelce.

Zvanižnici izraelskih trupa opisuju El-Heidzzu kao "tempiranu bombu" koja se traži već mjesecima. Ovaj ekstremista je navodno bio u završnim fazama planiranja velikog oružanog napada na Izraelce.

Prema navodima palestinskih zvaničnika, izraelska vojska je tokom noći opkolila kuću u Dženinu u kojoj se nalazio El-Heidža. Kako je on odbio da izađe, vojnici su upali u kuću i počela je razmjena vatre.

Izraelska vojska tvrdi da su prije pucnjave svi napustili kuću izuzev El-Heidže, i da je on prvo pucao na službenog psa koji je poslat unutra, a onda i na vojnike koji su bili napolju, ranivši dvojicu. Kada je pokušao da pobjegne, i dalje pucajući, vojnici su uzvratili na vatru i ubili ga, izjavio je portparol vojske.
XS
SM
MD
LG