Dostupni linkovi

Počinje suđenje Mursijevim pristalicamaU Egiptu danas počinje suđenje grupi od 1.200 pristalica svrgnutog egipatskog islamističkog predsjednika Muhameda Mursija za nasilje počinjeno u avgustu 2013. godine, saopštili su pravosudni izvori.

To je prvi put da je toliko ljudi optuženo za jedan slučaj. Brojna suđenja islamistima su počela 3. jula prošle godine kada je Mursi svrgnut. Među optuženima je i duhovni vođa Muslimanskog bratstva Mohamed Badi.

Najmanje 200 osoba je poginulo u sukobima snaga bezbjednosti i Mursijevih pristalica u avgustu prošle godine. Žrtve su pretežno bile policajci i vojnici. Poslije tog nasilja, u Egiptu je bio uveden policijski sat.

Za devet mjeseci, koliko je prošlo od svrgavanja egipatskog predsjednika, nasilje prema policajcima i vojnicima je povećano, približivši se sa nestabilnog sjevernog Sinajskog poluostrva bliže glavnom gradu Kairu.

Egipatska prelazna vlada, podržana vojskom, optužila je Muslimansko bratstvo, koje je došlo na vlast poslije svrgavanja dugogodišnjeg predsjednika Hosnija Mubaraka, da mahom stoji iza nasilja u Egiptu i proglasilo ga terorističkom organizacijom.

Bratstvo, iz čijih redova dolazi i svrgnuti Mursi, odbacuje te optužbe, insistirajući da njegovi pripadnici mirnim sredstvima pokušavaju da prvog demokratski izabranog predsjednika vrate na vlast.
XS
SM
MD
LG