Dostupni linkovi

Ban Ki Mun danas u Kijevu


Generalni sekretar UN Ban Ki-mun danas će posetiti Kijev kako bi u iznalaženju mirnog rešenja ohrabrio sve strane umešane u krizu vezanu za Ukrajinu i Krim.

Banov glavni zadatak je da pokrene direktan dijalog između Moskve i Kijeva kako bi bile usaglašene konkretne mere koje će utrti put ka diplomatskom rešenju, izjavio je njegov portparol Farhan Hak.

Generalni sekretar UN će u Kijevu, gde stiže dan nakon posete Moskvi, razgovarati sa vršiocem dužnosti predsednika Ukrajine Aleksandrom Turčinovom, premijerom Arsenijem Jacenjukom i drugim zvaničnicima.

Od kako je izbila kriza u Ukrajini, generalni sekretar i drugi zvaničnici UN konstantno pozivaju na rešenje koje bi bilo vođeno načelima Povelje svetske organizacije i koje bi uvažavalo jedinstvo, suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine.

Tokom boravka u Moskvi, Ban je izjavio da napetosti između Ukrajine i Rusije predstavljaju veliki rizik za same te zemlje i šire i pozvao na uzdržanost u krizi koja bi mogla da izmakne kontroli.

"Sve strane treba da se uzdrže od bilo kakve ishitrene ili provokativne akcije koja bi mogla da pogorša ionako veoma napetu i veoma nestabilnu situaciju. Oštra retorika može da dovede do širenja tenzija i mogućih pogrešnih procena, kao i opasnih kontrareakcija", rekao je Ban posle sastanka s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Lavrov je tom prilikom izrazio duboku zabrinutost zbog "brojnih slučajeva kršenja prava Rusa na istoku i jugoistoku Ukrajine", saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova. Lavrov je Banu rekao da "radikalne grupe" podstiču rast tenzija u Ukrajini "uz prećutni pristanak vlasti u Kijevu".
XS
SM
MD
LG