Dostupni linkovi

Svi traguju za delovima nestalog aviona


Najmanje sedam kineskih brodova uputilo se u južni deo Indijskog okeana, da bi se pridružili međunarodnoj potrazi za delovima nestalog malezijskog aviona.

Australijske vlasti su juče saopštile da je njihov satelit snimio u udaljenim delovima Indijskog okeana, bliže Antarktiku, dva objekta za koje se misli da su najbolji trag do sada za nestalim avionom Malezija erlajnsa, u kom je bilo 239 putnikai članova posade.

Danas se u potragu za tim delovima vraća i pet aviona. Svi oni trebalo bi da pretraže oblast udaljenu oko 2.500 kilometara jugozapadno od Perta. Niko ne zna koliko će oni biti uspešni jer je ključni snimak satelita napravljen 16. marta, a do danas, jake vodene struje mogle su odneti pomenute delove na kilometre daleko, upozorili su juče okeanolozi.

Podsetimo, istraga u toj oblasti je počela juče kada su objavljnei snimci sa satelita, mogući ostaci nestalog aviona. Jedan od objekata je dug 24 metra, drugi pet metara, a Džon Jung, menadžer odeljenja za hitne situacije Australijske agencije za pomorsku bezbednost, kaže da postoji mogućnost da u tom delu Indijskog okeana, koji je udaljen od jugozapadne obale Australije četiri sata vazdušnom linijom, ima još objekata.

U saopštenju Australijske agencije za pomorsku bezbednost navedeno je da su četiri aviona juče pretražila prostor veličine 23.000 kvadratnih kilometara, oko 2.500 kilomeatra jugozapadno od Perta, ali bez uspeha. Ta oblast se nalazi na pola puta između Australije i nenaseljenih ostrva kod Antarktika.
XS
SM
MD
LG