Dostupni linkovi

Erdogan besan i ukida Tviter


Turski premijer Redžep Tajip Erdogan zapretio da će ukinuti Tviter jer se optužbe za korupciju u njegovom najužem krugu šire po društvenim mrežama.

“Mi ćemo ukinuti Tviter. Nije me briga šta kaže međunarodna zajednica. Oni će videti snagu turske republike", izjavio je Erdogan na preizbornom skupu u provinciji Bursa na zapadu Turske.

Nekoliko sati nakon toga, korisnici Tvitera u Turskoj prijavili su brojne prekide u radu te društvene mreže.
Neki korisnici, koji su pokušali da otvore vebsjat Twitter.com naišli su na saopštenjue, očigledno od Turskog telekomunikaconog regulatora u kojoj se citiraju četiri naloga suda kao osnova za blokiranje sajta.

Kompanija Tviter saopštila je večeras da razmatra izveštaje da je njen servis zabranjen u Turskoj, preneo je Rojters. Ta internet kompanija je potom objavila poruku na svom servisu, savetujući korisnicima u Turskoj da mogu da šalju "tvitove" koristeći tekstualne poruke na mobilnom telefonu.

Udruženje Internet izdavača, koje predstavlja Internet i medijske kompanije, saopštilo je da je to pokušaj "uništavanja slobode izražavanja", prenosi AFP. "Premijer koji ima moć da ukine Tviter biće potvrda diktature", navedeno je u saopštenju koje su objavili lokalni mediji.

U Turskoj, koja ima više od 10 miliona korisnika Tvitera, poslednjih godina blokiran je prisup hiljadama sajtova.
XS
SM
MD
LG