Dostupni linkovi

Novi dvodnevni štrajk u Atini



U Atini je drugi dan 48-satnog štrajka zaposlenih u javnom sektoru Grčke zbog najave otpuštanja hiljada ljudi iz državne službe po zahtijevu Evropske unije i MMF-a.

Ovo je drugi protest sindikata tih radnika u posljednjih sedam dana, poslije jednodnevnog protesta 12. marta kada je 5.000 zaposlenih u javnom sektoru protestovalo zbog otpuštanja pod izgovorom "restruktuiranja" sistema, koje zahtijevaju MMF, EU i Evropska centralna banka.

Sindikati optužuju vladu Andonisa Samarasa da je zauzela suviše pasivan stav u posljednjim pregovorima s kreditorima koji su juče završeni.

Grčka, čiji dug iznosi 175 posto bruto domaćeg proizvoda, treba da dogovorom dobije pomoć od 8,5 milijardi eura od Međunarodnog monetarnog fonda, Evropske komisije i Evropske centralne banke, a zauzvrat se obavezala da će provesti stroge mjere štednje.

Atina se obavezala da će do kraja 2014. provesti otpuštanja 11.500 radnika, pošto je u 2013. otpušteno njih 3.500.

MMF, EU i ECB traže nastavak otpuštanja hiljada radnika u javnom sektoru do 2015., a grčka vlada, prema pisanju grčkih medija, uspjela je da odloži provođenje tog zahtjeva do sljedeće jeseni.
XS
SM
MD
LG