Dostupni linkovi

AI: Kosovo da garantuje prava žrtvama rata i seksualnog nasilja


Međunarodna organizcija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International pozvala je Skupštinu Kosova da na zasijedanju 20.marta usvoje zakon kojim će se omogućiti garantovanje prava žrtvama rata i seksualnog nasilja.

U saopštenju ove organizacije se navodi da će se usvajanjem legislative obezbijediti prepozvanje i javno priznavanje prava za žrtve rata i sekusalnog nasilja, čime će biti učinjen i korak naprijed u pravcu obezbjeđivanja prava.

AI navodi da je samo mali broj istraga otvoreno povodom ovakvih teških optužbi na Kosovu, iako su i silovanje i ostali sekulani delikti činjeni tokom oružanog sukoba na Kosovu kao i ostali ratni zločini.Vlasti na Kosovu moraju početi sa identifikacijom žrtava koji su preživjeli silovanja za vrijeme rata i razmotriti njihovu sadašnju situaciju.Javni zdravstveni sistem mora biti osposobljen da žrtvama pruži neophodnu medicinsku i psihološku pomoć, poručeno je u saopštenju.

Amnesty je takođe pozvao nosioce vlasti na Kosovu da se uzdrže od toga da pozivanjem na tradiciju i običaje izbjegnu obaveze reparacije za zločine sekualnog nasilja.Istovemeno su pozvani i da iskoriste svaku javnu priliku da promovišu procesuiranje i kažnjavanje svih forma nasilja nad ženama.

U tom kontektu AI je pohvalilo predsjednicu Kosova Atifete Jahjagu, koja je ranije ovog mjeseca osnovala naciolalo Vijeće sa preživjele žrtve ratnog seksualnog nasilja, u cilju podrške i ohrabrenja žrtvama.
XS
SM
MD
LG