Dostupni linkovi

Ešton:Razgovori s Iranom bili korisni


Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton pozdravila je danas u Beču kao konstruktivne i korisne razgovore o iranskom nuklearnom programu.

"Imali smo suštinske i korisne razgovore koji su pokrili niz tema uključujući obogaćivanje (uranijuma), reaktor u Araku, civilnu nuklearnu saradnju i sankcije", kazala je Eštonova na konferenciji za novinare.

Ona je precizirala da će naredni sastanak u okviru dijaloga svjetskih sila i Irana biti od 7. do 9. aprila u Beču.

Razgovori šestorke (Njemačka, Kina, SAD, Francuska, Velika Britanija i Rusija) i Irana nastavljeni su juče u Beču u nastojanju da se okonča decenijski sukob Irana koji polazze pravo na civilni nuklearni program, i velikih sila koje ga sumnjiče da želi da proizvede nuklearnu bombu.

Dvije strane su sklopile privremeni sporazum, prema kojem bi Iran trebalo da polovinu svog 20-procentno obogaćenog uranijuma smanji na niži nivo, pogodan za korišćenje kao reaktorsko gorivo, u zamjenu za ukidanje nekih sankcija.

Druga polovina iranskog uranijuma trebalo bi da bude transformisana u oblik koji je relativno teško ponovo vratiti u 20-procentno obogaćeni uranijum.

Uranijum obogaćen na 20 odsto tehnički je na korak od nivoa od 90 odsto, neophodnog za nuklearno oružje.
XS
SM
MD
LG