Dostupni linkovi

Izrael odobrio gradnju186 stanova u istočnom Jeruslimu


Izraelsko opštinske vlasti u Jerusalimu odobrile su u srijedu izgradnju 186 novih stanova u koloniziranim četvrtima u okupiranom i pripojenom istočnom Jerusalimu, izjavio je opštinski savjetnik iz redova opozicije.

"Četrdeset novih stanova u Pisgat Zeevu i 146 u Har Homi konačno je odobreno" izjavio je savjetnik Yossef Pepe Alalou, član stranke Meretz.

Ova informacija dolazi u trenutku kada je palestinski predsjednik Mahmud Abas izjavio da će zatražiti zamrzavanje kolonizacije ako SAD predloži produženje pregovora s Izraelom i poslije istjecanja roka krajem aprila.

"Tužna je odluka opštine u Jerusalimu, koje, uz odobrenje vlade, najavljuje izgradnju 186 novih stanova u istočnom Jerusalimu dok je međunarodna zajednica zaokupirana održavanjem pregovora između Izraela i Palestinaca - izjavio je Lior Amihai, glasnogovornik organizacije za borbu protiv kolonizacije Mir sada.

Izrael je proglasio Jerusalim u cjelini svojom "vječnom i nedjeljivom" prijestonicom, dok Palestinci žele da istočni Jerusalem bude glavni grad države kojoj teže.

Oko 200.000 Izraelaca živi u koloniziranim četvrtima u istočnom Jerusalimu, pored 300.000 Palestinaca.
XS
SM
MD
LG