Dostupni linkovi

Komisija za "Sejdić Finci" bez kvoruma


Sjednica Privremene zajedničke komisije oba doma Parlamentarne skupštine BiH za provođenje odluke Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić i Finci" nije održana danas u Sarajevu zbog nedostatka kvoruma, odnosno odsustva predstavnika stranaka iz Republike Srpske.

Prisutni članovi održali su radno-konsultativni sastanak na kojem je konstatovano da je predsjedavajući Komisije Šefik Džaferović primio pismo zastupnika Savjeta ministara BiH pred Evropskim sudom za ljudska prava Monike Mijić u vezi sa odlukom Komiteta ministara Savjeta Evrope o potrebi da BiH nastavi sa radom na provođenju odluke u slučaju "Sejdić-Finci".

"Komitet ministara Savjeta Evrope u zaključcima od 6. marta pozvao je vlasti u BiH da sačine konkretan plan do izbora u vezi sa provođenjem odluke i da im dostave taj plan", rekao je novinarima DŽaferović nakon radno-konsultativnog sastanka.

On je dodao da će predsjedavajuće parlamentarnih domova informisati da je 17. marta primio pismo agenta BiH i da je na osnovu toga sazvao sjednicu Komisije, kao i o tome da nije bilo kvoruma za njeno održavanje, te da će zatražiti da se oba doma parlamenta izjasne o ovome.
XS
SM
MD
LG