Dostupni linkovi

Lagumdžija:BiH ne traži popust od EU već odgovoran novi pristup


Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija izjavio je kako je priznanje Evropske unije da je potrebno definirati novi pristup prema Bosni i Hercegovini samo po sebi veliki napredak.

Lagumdžija je u razgovoru za agenciju Anadolija otkrio detalje "non papera"( novi prijedlog) koji je prije nekoliko dana poslao visokoj predstavnici EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednici Evropske komisije Catherine Ashton.

Rekao da je s Ashton vodio dugi razgovor tokom njene nedavne posjete BiH i da je nagoviješten novi pristup EU prema BiH.

Suština novog pristupa EU je u razdvajanju političkog od tehničkog dijela pristupanja EU, objasnio je Lagumdžija. Prema njegovom mišljenju, jasno je da BiH mora preskočiti sve ljestvice na putu ka EU i da mora ispuniti kompletnu domaću zadaću, ispregovarati sva poglavlja i mijenjati Ustav ko zna koliko puta.

Prvi čovjek bh. diplomatije napomenuo je kako s jedne strane stoji provođenje presude Sejdić-Finci i ukupne ustavne reforme koje treba definirati do kraja godine i početi s ozbiljnom stukturalnom reformom. S druge strane, kako je kazao, nalazi se masa tehničkih stvari koje se mogu uraditi ako BiH dobije specijalni status.

"Novi pristup treba da ide ka pronalaženju brzih rješenja koja su sada potrebna", rekao je Lagumdžija, koji je Ashton poslao "non paper" kako bi odgovorio na važna pitanja u vezi s novim pristupom.
XS
SM
MD
LG