Dostupni linkovi

Van Rompej ipak ne putuje u Moskvu


Rusija je optužila Evropsku uniju da je u srijedu otkazala posjetu predsjednika Evropskog savjeta Hermana Van Rompeja Moskvi, jer njihovi saveznici "ne žele da saznaju istinu o ukrajinskoj krizi".

Visoki zvaničnik EU u Briselu, pak demantovao je da je put Van Rompeja u Moskvu upošte bio planiran iakosu ruske agencije u utorak veče obajavile da će on u srijedu doputovati u rusku prijestonicu.

Rusko ministarstvo vanjskih posloava je saopštilo da je predsjednik Evropskog savjeta dobrovoljno želio da dođe u Moskvu i da čuje ruski pogled na krizu u Ukrajini, čiji je region Krim odlučio da se pridruži Ruskoj Federaciji, ali da su ga u tome spriječili drugi EU zvaničnici.

Rusko ministarstvo tvrdi, da je Van Rompej "pozavo samog sebe", ali da mu "nije dozvoljeno da dođe s njegove strane".

Rojters prenosi riječi visokog EU zvaničnika da su Rompej i Putin u telefonskom razgovoru ranije ovog mjeseca razmatrali mogućnost da EU zavničnik dođe u Moskvu, "to je bila opcija na stolu ali nikad nije potvrđena".

On nije isključio mogućnost da će imati novih konatakata sa Moskvomu danima koji dolaze, bilo direktno bilo telefonom."Moramo imati kontakt sa Rusima jer to mora biti rješenje kroz pregovore",rekao je neimenovani briselski zvaničnik Rojtersu.
XS
SM
MD
LG