Dostupni linkovi

Moldavija strahuje od pripajanja Pridnjestrovlja Rusiji



Predsednik Moldavije Nikolae Timofti izjavio je da strahuje da bi separatisti u Pridnjestrovlju oblasti na istoku zemlje, posle prijapanja Krima Ruskoj Federaciji, mogli da traže od Moskve da prizna tu oblast.

Timofti je rekao da će Pridnjestrovlje, oblast koja se otcepila od Moldavije 1990, možda zatražiti da postane deo Rusije, ali je istovremeno negirao današnje navode da su vlasti te oblasti to već učinile.

Moskva je do sada tvrdila da priznaje teritorijalni integritet Moldavije, iako je njenih 1.500 vojnika stacionirano u Pridnjestrovlju.

"Postoji opasnost od provokacija iz Pridnjestrovlja", kazao je predsednik Moldavije.

Ruski mediji su danas objavili da Pridnjestrovlje posle Krima želi da uđe u Rusiju i da je ruskoj Dumi uputilo zahtev da obezbedi takvu mogućnost.

Pridnjestrovlje je 50 godina bilo u sastavu Moldavije, a po raspadu ŠSR ta oblast se otcepila. Uz rusku podršku, Pridnjestrovlje je 1992. godine proglasilo nezavisnost, što međunarodna zajednica ne priznaje.

Na referendumu 2007. godine 97 odsto građana se izjasnilo za ujedinjenje s Rusijom koja finansijski podržava Pridnjestrovlje.
XS
SM
MD
LG