Dostupni linkovi

Selaković: Šarić se bezuslovno predao



Ministar pravde Srbije Nikola Selaković izjavio je danas da se osumnjičeni za krijumčarenje droge i pranje novca Darko Šarić "bezuslovno predao".

"Radi se o bezuslovnoj predaji u kojoj nisu zahtevani nikakvi ustupci za Šarića", rekao je Selaković na vanrednoj konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

On je kazao da je Šarić tražio da mu se, pre dolaska u Srbiju, omogući kontakt sa braniocem i njegovom majkom i sinom, što je i učinjeno. Ministar je naveo da se pararelno sa lociranjem Šarića odvijao i pregovarački proces koji je počeo kada je hapšenje odbeglog postalo sasvim izvesno.

"Naši operativci su locirali njegovo kretanje u nekoliko država Latinske Amerike, a kada je i sam begunac postao svestan da je hapšenje izvesno, Ministarstvo pravde Srbije je dobilo zahtev za kontakt sa advokatom. Da bi se izbeglo krvoproliće i žrtve,
ponuđena je njegova bezuslovna predaja", rekao je Selaković.

Ministar je kazao da je akcija lociranja Šarića trajala devet i po meseci, a ponuda o predaji je stigla pre mesec i po dana.

Selaković je kazao da su na lociranju Šarića pored Bezbednosno-informativne agencije veliku ulogu imali i MUP i Ministarstvo pravde Crne Gore, ali i čitava mreža bezbednosnih agencija drugih država, među kojima su i CIA, slovenačka SOVA,
italijanska, španska, belgijska, švajcarska i austrijska služba bezbednosti.

Za Darkom Šarićem u decembru 2009. raspisana je međunarodna poternica.

Suđenje Šariću, u odsustvu, i njegovoj grupi počelo je 9. marta 2012. godine u Specijalnom sudu u Beogradu.
XS
SM
MD
LG