Dostupni linkovi

Putin: Krim nerazdvojni deo RusijeRuski predsednik Vladimir Putin i krimski lideri potpisali su ugovor o pripajanju Krima i grada Sevastopolj Ruskoj Federaciji.

Prethodno je na zajedničkoj sednici oba doma ruskog parlamenta kazao da je Krim bio i biće “nerazdvojni deo” Rusije a njegov gubitak je bio “istorijska nepravda”.

Putin je rekao da je referendum, na kome se 97 odsto birača izjasnilo za nezavisnost, u potpunosti održan u skladu sa demokratskom procedurom i međunarodnim pravom.
Ruski predsednik se ponovo pozvao i na mišljenje Međunarodnog suda pravde o Kosovu.

Putin je rekao da će na Krimu ubuduće u upotrebi biti tri ravnopravna jezika: ruski, ukrajinski i jezik krimskih Tatara. On je dodao da je važno osigurati prava svih etničkih zajednica na Krimu, uključujući Tatare.

Ruski predsednik je naveo da će odnosi sa bratskim ukrajinskim narodom uvek biti od ključnog značaja za Rusiju.

On ističe da Rusija ne želi podelu Ukrajine ali da će uvek braniti interese Rusa i onih koji govore ruski. On je optužio Zapad za vraćanje na hladnoratovsku logiku i da je prešao “crvenu liniju” u Ukrajini, kao i da će Rusija uzvratiti na sankcije.

Putin je istakao da Rusija nije slala trupe na Krim mimo međunarodnih sporazuma o razmeštanju njene crnomorske flote, koji predviđa mogućnost angažovanja 25 hiljada ruskih vojnika.

Zapadni lideri su osudili referendum i planiraju kazniti Rusiju sankcijama. Ukrajinska nova vlada nazvala je referendum "cirkusom" koji je izrežirala Moskva.
XS
SM
MD
LG