Dostupni linkovi

UN: Zločini u S.Koreji uporedivi sa nacističkim


Zločini koje je počinio sjevernokorejski režim uporedivi su s nacističkim zločinima, zločinima režima apartheida i Crvenih Kmera i treba ih zaustaviti, izjavio je u ponedjeljak u Ženevi predsjednik istražne komisije Ujedinjenih nacija Michael Kirby pred Vijećem za ljudska prava.

- Naša je dužnost da se suočimo s "kršenjima ljudskih prava i zločinima protiv čovječnosti počinjenim u Narodnoj Republici Koreji".

- Mi smo sada u 21. stoljeću a ipak se suočavamo sa sramotnom nevoljom koja danas pogađa svijet. Ne možemo više dozvoliti sebi da je ne vidimo - kazao je Kirby.

Prvi put su pravnici s mandatom UN-a izradili argumentiranu optužbu protiv sjevernokorejskog režima optuživši ga za zločine protiv čovječnosti velikih razmjera, u izvještaju objavljenom 17. februara.

- Komisija je ustanovila da je Demokratska Narodna Republika Koreja počinila velika i sistematska kršenja ljudskih prava a u mnogobrojnim slučajevima ta kršenja predstavljaju zločine protiv čovječnosti - navodi se u izvještaju.

- Ovi zločini proizlaze iz politike utvrđene na najvišem nivou države - naglasio je u ponedjeljak Kirby i pozvao međunarodnu zajednicu da djeluje i da se obrati Međunarodnom kaznenom sudu.

Stručnjak je naglasio da sjevernokorejski prvi čovjek Kim Jong-Un ima "veliki dio odgovornosti" u zločinima.
XS
SM
MD
LG