Dostupni linkovi

Sigurnosna kamera snimila pilote nestalog aviona prije leta


Sigurnosna kamera snimila je trenutak u kojem piloti nestalog Boeinga 777 prolaze pored osiguranja na aerodromu prije kobnog polijetanja, piše Daily Mail.

Kamera je snimila kapetana Zaharija Ahmada Šaha i kopilota Farika Hamida. Piloti se posljednjih dana često spominju u kontekstu mogućih otmičara aviona.

Prema pisanju Daily Maila, stariji od dvojice pilota, Šah, bio je protivnik vladajuće koalicije u Maleziji. On je navodno bio veliki politički aktivist i nije krio svoju potporu opozicionom čelniku Anwaru Ibrahimu čiji je slučaj planirao pratiti 7. marta.

Dan prije nestanka Boeinga 777 Anwar Ibrahim je osuđen za sodomiju i dobio zatvorsku kaznu od pet godina. Policija je već pregledala kapetanovu kuću u kojoj je živio s razvedenom suprugom i njihovo troje djece.

Šahova supruga i djeca navodno su napustili obiteljski dom dan prije nestanka aviona.

U nedjelju su se pojavili navodi po kojima je moguće da je otmica aviona izvedena uz pomoć mobitela ili USB sticka što bi bila prva cyber otmica aviona.

Malezijske vlasti potvrdile su da je zadnja poruka s nestalog aviona poslana nakon što je avion nestao s radara. To je dodatni argument u korist teoriji da je avion otet.
XS
SM
MD
LG