Dostupni linkovi

Venecuela: Protest zbog mešanja Kube


Nekoliko stotina opozicionih demonstranata u Karakasu protestovalo je u nedelju zbog mešanja Kube u unutrašnje poslove Venecuele, javio je AFP.

Bliski odnosi sa Kubom nastavljeni su i posle smrti venecuelanskog socijalističkog vođe, revolucionara Uga Čavesa, podsetila je francuska agencija, dodajući da je saradnja produžena i u vojnoj oblasti i po pitanjima bezbednosti.

Venecuelu potresaju demonstracije protiv vlade u kojima je od 4. februara poginulo najmanje 28 ljudi, a 400 povredjeno, preneo je AFP.

Sa predsednikom Venecuele Nikolasom Madurom, Kuba je i dalje njen najbliži regionalni saveznik.

"Odlazite kubanski špijuni" i "Ako ovako nastavimo bićemo Kastrokubanska Republika Venecuela", bili su neki od transparenata koje su u nedelju nosili demonstranti.

Oni su pokušali da odu do kubanske ambasade i tamo održe miting, ali su ih vlasti sprečile u tome. "Mi potpuno odbacujemo učešće Kube u našim unutrašnjim poslovima, kao i u našim oružanim snagama i institucijama", rekao je jedan student, učesnik protesta.

Neki analitičari kažu da kubanski savetnici učestvuju u bezbednosti zemlje. Karakas ne komentariše te tvrdnje, preneo je AFP.
XS
SM
MD
LG