Dostupni linkovi

Još jedan zemljotres u Čileu


Zemljotres magnitude 6,7 stepeni potresao je severni deo obale Čilea u nedelju, saopštio je američki Institut za geofiziku (USGS).

Zemljotres je zabeležen u 21:16 časova GMT, 60 kilometara od primorskog grada Ikike, na dubini od 20 kilometara ispod površine zemlje, objavio je USGS koji najpre prijavio dva zemljotresa magnitude 7,0 u razmaku od svega jednog minuta.

Naknadni udar magnitude 5,1 dogodio se desetak minuta kasnije, u 21:26 časova GMT, 36 kilometara od Ikike, na dubini od 35 kilometara.

Još jedan naknadni udar, magnitude 4,9, dogodio se u 10:29 časova GMT, 84 kilometra od Ikike, na 10,9 kilometara dubine.

Ta tri potresa su izazvala cunami, objavio je američki Centar za upozoravanje na cunami.

"Opasnost za brodove i priobalne instalacije može trajati nekoliko sati zbog ubrzanja morskih struja", ukazao je američki centar.

Čileanska Služba za vanredne prilike je objavila da je odmah preventivno evakuisano stanovništvo naselja Arika i Tokopilja, na severu Čilea, iako odande za sada nema izveštaja o šteti od zemljotresa ili cunamija.

Februara 2010. godine centralni i južni deo Čile pogodio je zemljotres magnitude 8,8, praćen cunamijem. Poginulo je više od 500 ljudi, a šteta je procenjna na 30 milijardi dolara.
XS
SM
MD
LG