Dostupni linkovi

Nova saznanja o nestanku malezijskog avionaDok policija ispituje kuće dvojice pilota malezijskog putničkog aviona koji je nestao prije više nedjelju dana, pojavljuje se i sumnja da je jedan od njih izvršio samoubistvo tako što je srušio avion.

Uzevši u obzir da su se takvi slučajevi događali i ranije, ovo je postala gotovo tabu tema. Prije desetak godina, američki istražitelji su objavili da se pad leta Egipat Er broj 990, u kome je poginulo 217 ljudi, dogodio zbog namjere pilota da izvrši samoubistvo.

Istraživanje koje je provedeno 2014. godine i koje obuhvata deset prethodnih godina, pokazuje da je od 2.758 avionskih nesreća u SAD, osam bilo izazvano samoubistvima pilota.

Kako navodi američka uprava federalne avijacije, ovaj vid transporta ipak i dalje ostaje najbezbjedniji. Kako je malezijska vlada saopštila, u kući pilota Zaharija Ahmada Šaha (59) pronađen je simulator leta koji se detaljno istražuje.

Policija, takođe, ispituje i sve inženjere leta koji su mogli biti u kontaktu sa avionom prije polijetanja.

Majk Glin iz Australijske i Internacionalne asocijacije pilota rekao je u petak da je samoubistvo pilota najvjerovatniji uzrok nestanka aviona.

"Posljednje što bih želio jeste da sumnja padne na posadu, ali to se već događalo ranije", dodao je Glin.
XS
SM
MD
LG