Dostupni linkovi

Documenta: Ne manipulirajte brojkama žrtava


Documenta: Ne manipulirajte brojkama žrtava

U posljednja dva tjedna, otkada je počela glavna rasprava u sudskom postupku pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu, a po tužbi RH-a i protutužbi Srbije za genocid u ratu u Hrvatskoj, u javnosti se učestalo spominju različiti podaci o broju žrtava rata. Pritom se nerijetko iznose paušalne, netočne i neprovjerene informacije, čime se izravno manipulira živima i obezvrjeđuje one koji su doista stradali, stoji u priopćenju Documente - Centra za suočavanje s prošlošću.

Kako navode, pri iznošenju hrvatske tužbe, u više navrata se ponavlja podatak od oko 12.500 žrtava na hrvatskoj strani. Tim povodom Documenta upozorava da u Hrvatskoj nikada nije objavljen poimenični popis žrtava rata, a da su osobito prijeporni i javno nedostupni, time i neprovjerljivi, podaci o poginulim i ubijenim civilima.

"U istupima istaknutih hrvatskih političara i drugih javnih osoba posljednjih se dana olako i paušalno navode podaci o broju žrtava rata u Hrvatskoj. S druge strane, u protutužbi Srbije iznosi se podatak od 1.719 Srba stradalih u VRA "Oluji". Nažalost, i ovdje moramo ustvrditi kako još uvijek ne postoji poimenični popis stradalih, a neki od izvora u Srbiji koje navode zastupnici protutužbe, pravdajući spomenutu brojku, su vrlo upitne vjerodostojnosti, s popisom žrtava koji sadrži niz nepravilnosti i netočnih podataka", između ostalog navode u priopćenju koje možete pročitati ovde.
XS
SM
MD
LG