Dostupni linkovi

Keri i Lavrov u Londonu uoči referenduma na Krimu


Američki državni sekretar Džon Keri doputovao je jutros u London na možda poslednju mogucnost da u razgovoru sa ruskim šefom diplomatije Sergejem Lavrovim nađe rešenje za ukrajinsku krizu, uoči referenduma na Krimu o pripajanju tog poluostrva Rusiji.

Američki državni sekretar i ruski šef diplomatije će četvrti put ove nedelje razgovarati o ukrajinskoj krizi.

Keri će u Londonu prethodno razgovarati sa britanskim premijerom i ministrom inostranih poslova Dejvidom Kameronom i Vilijamom Hejgom.

Hejg je juče izjavio da su razgovori ruskog šefa diplomatije sa američkim kolegom presudni za moguće smirivanje tenzija oko Ukrajine.

Keri je juče uozorio Rusiju da su SAD i EU spremne da preduzmu "vrlo ozbiljne mere" prema Moskvi kao odgovor na nedeljni referendum na Krimu.

Ruska vojska je juče saopštila da je nedaleko od granice sa Ukrajinom počela manevre u kojima učestvuje više od 8.000 vojnika. Vežbe koje će trajati do kraja marta, održavaju se na području Rostova, Belgoroda i Kurska.

Na Krimu se u nedelju održava referendum o pripajanju tog poluostrva Rusiji, što SAD i EU smatraju krešenjem međunarodnog prava i ukrajinskog ustava.
XS
SM
MD
LG