Dostupni linkovi

SB UN o Ukrajini: Opet bez rešenja


Savet bezbednosti UN ponovo nije ništa odlučio o Ukrajini. SAD ponudile nacrt rezolucije po kojoj bi referendum o nezavisnosti Krima bio proglašen nelegalnim.
Međutim, Rusija je najavila da će uložiti veto na takav predlog SAD pa je glasanje odloženo.

Prema navodima diplomata koje prenosi Rojters, rezolucija bi pozvala zemlje da ne priznaju rezultate referenduma na Krimu, čiji je parlament već izglasao da želi da se pripoji Rusiji.
Ali Rusija, jedna od pet stalnih čalnica SB UN sa pravom veta, jasno je stavila do znanja da je protiv tog nacrta rezolucije, pa je odlučeno da se glasanje o njoj odloži najkasnije do subote kako bi bilo vremena za dalje pregovore, navodi britanska agencija.

Na sednici je govorio i predsednik prelazne ukrajinske vlade Arsenij Jacenjuk, koji je optužio je Rusiju za sprovođenje vojne agresije, rekavši da za nju nema nikakvog razloga niti osnova i ocenio je kao neprihvatljivu. Jacenjuk je u rekao i da je uveren da Rusija ne želi rat i i pozvao Moskvu da uzme u obzir volju naroda i vrati se dijalogu s Ukrajinom.

Ruski ambasador u Ujedinjenim nacijama Vitalij Čurkin poručio je da Rusija ne želi rat zbog krize u Ukrajini. "Rusija ne želi rat, niti to žele Rusi, a uveren sam i da Ukrajinci to ne žele", rekao je Čurkin, nakon obraćanja Arsenija Jacenjuka.
XS
SM
MD
LG