Dostupni linkovi

Počela izborna tišina u Srbiji


U ponoć je počela izborna tišina koja će trajati do nedelje 16. marta u 20 časova kada se zatvaraju birališta. Tišina podrazumeva zabranu izborne propagande.

Građani Srbije će u nedelju na vanrednim parlamentarnim izborima glasati za novi sastav Skupštine Srbije, dok će Beograđani imati još jedan izborni listić na kojem će glasati za stranke koje učestvuju na vanrednim izborima za Skupštinu grada Beograda.

Na vanrednim parlamentarnim izborima birači glasaju za jednu od ukupno 19 podnetih izbornih lista, dok Beograđani treba da zaokruže jednu od ukupno 23 podnete gradske izborne liste.

U petak, subotu i nedelju do 20 časova kada se zatvaraju biračka mesta zabranjena je izborna propaganda, održavanje javnih skupova i objavljivanje procene izbornih rezultata.

Na sam dan glasanja, u nedelju od sedam do 20 sati, dozvoljeno je objavljivanje izveštaja o tome gde su kandidati glasali, ali ne i njihovih izjava.

Na vanrednim parlamentarnim izborima građani Srbije biraju 250 poslanika za sastav novog parlamenta.

Pravo glasa imaju ukupno 6.767.324 građanina. Na izborima će biti ukupno 8.262 biračka mesta na teritoriji Vojvodine, centralne Srbije, kao i u zatvorima, na Kosovu 90, a u 20 stranih država 35 biračkih mesta.
XS
SM
MD
LG