Dostupni linkovi

Srbija : Od ponoći izborna tišinaU ponoć počinje izborna tišina u Srbiji tokom koje je, do zatvaranja biračkih mjesta 16. marta, zabranjena izborna propaganda, održavanje javnih skupova i objavljivanje procjene izbornih rezultata.

Izborna tišina traje do zatvaranje biračkih mjesta u nedjelju u 20.00 sati U tom periodu na biračkom mjestu i u prečniku 50 metara od njega zabranjeno je isticanje simbola podnosilaca izbornih lista. Na sam dan glasanja dozvoljeno je objavljivanje izvještaja o tome gdje su kandidati glasali, ali ne i njihovih izjava.

Tokom izborne tišine dozvoljeno je i emitovanje informacija o odzivu birača i spotova nadležnih državnih organa i nevladinih organizacija u kojima se građani obavještavaju o tome u koje vrijeme i gdje mogu iskoriistiti biračko pravo.

U Srbiji se 16. marta održavaju vanredni parlamentarni izbori, kao i izbori u Beogradu, Pećincima i Negotinu. Građani na parlamentarnim izborima biraju između 19 izbornih lista koalicija, stranaka i grupa građana. Pravo glasa ima 6.767.324 birača.
XS
SM
MD
LG