Dostupni linkovi

Keri u petak sa Lavrovom u Londonu o UkrajiniAmerički državni sekretar Džon Keri sastaće se u petak u Londonu sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom u poslednjem pokušaju da se izbegne nova kriza u Ukrajini.

Keri je danas rekao Kongresu SAD da putuje u pokušaju da smiri narastajuće tenzije na liniji Istok-Zapad, pred referendum o otcepljenju poluostrva Krim od Ukrajine i njegovom pripajanju Rusiji, zakazanom za nedelju, 16. mart.

Kako ocenjuje agencija AP, očekuje se da proruski Krim glasa za otcepljenje od Ukrajine, dok su zapadne sile upozorile da neće priznati rezultat referenduma, jer on krši ukrajinski ustav. Rusija je ostala pri stavu da je legitimna želja naroda Krima za
samoopredeljenjem.

Keri je više od nedelju dana bezuspešno pokušavao da ugovori sastanak između ruskih, ukrajinskih i evropskih diplomata kako bi se smanjile tenzije.

Lavrov je u ponedeljak, 10. marta rekao da je Keri pozvan u Rusiju na razgovore o situaciji u Ukrajini.

"Predložili smo da dođe danas, mislim, i bili smo spremni da ga primimo. On je prvobitno pristao na to. Potom me je pozvao u subotu i rekao da želi da posetu odloži za kratko vreme", rekao je Lavrov 10. marta.
XS
SM
MD
LG