Dostupni linkovi

Merkel: Oštrije sankcije sledeće sedmiceNemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da će Evropa uvesti oštrije sankcije Rusiji sledeće sedmice ukoliko u narednim danima ne bude naznaka da je Moskva spremna da se angažuje u "kontakt grupi" radi diplomatskog rešavanja ukrajinske krize.

"Pre skoro sedam dana rekli smo da ćemo razmotriti drugu fazu sankcija, ako ne bude uspeha u roku od nekoliko dana. Od tada je prošlo šest dana i moramo da priznamo da nismo ostvarili napredak, iako ćemo nastaviti da se trudimo da formiramo kontakt grupu", rekla je Merkelova u Varšavi.

Ona je dodala da će, ako ne bude napretka, ministri spoljnih poslova zemalja EU u ponedeljak, 17. marta, usvojiti sankcije, poput zabrane izdavanja viza i zamrzavanja imovine, protiv odgovornih za akcije Rusije protiv Ukrajine.

Merkelova je rekla da će lideri EU potom razgovarati o tim merama na samitu u četvrtak, 20. marta.

Nemačka kancelarka i poljski premijer Donald Tusk izjavili su da su lideri EU spremni da na tom samitu potpišu sporazum o političkom pridruživanju sa ukrajinskim prozapadno orijentisanim vlastima.
XS
SM
MD
LG