Dostupni linkovi

NATO šalje avakse da nadziru vazdušni prostor UkrajineNATO je danas rasporedio dve osmatračcke letelice avaks da nadziru ukrajinski vazdušni prostor i kretanje brodova u Crnom moru, dok Rusija grupiše svoje vojne snage na Krimu.

Portparol glavnog štaba NATO, potpukovnik Džej Dženzen rekao je da će jedna letelica, stacionirana u Engleskoj, iz poljskog vazdušnog prostora nadzirati ruski vazdušni prostor i kretanja na moru, dok će druga, stacionirana u Nemačkoj, leteti iznad Rumunije.

I Poljska i Rumunija su članice NATO i graniče se sa Ukrajinom, a rumunska crnomorska obala je na samo 220 kilometara od poluostrva Krim.

Dženzen je rekao da će avioni, oba avaksi koji iznad trapa imaju rotirajući radar, moći da nadziru vojna kretanja u oblasti od 300.000 kvadratnih kilometara, i da neće napuštati vazdušni prostor NATO.

Američke vazduhoplovne snage već su rasporedile borbene avione u NATO baze u istočnoj Evropi, uključujući šest F-15 bombardera prošle nedelje u Litvaniji i desetak F-16 ovog vikenda u Poljskoj.

U međuvremenu, jedan američki razarač priključio se bugarskim i rumunskim pomorskim snagama u Crnom moru na zajedničkim manevrima par stotina kilometara od Krima.

Bugarsko ministarstvo odbrane saopštilo je da su te vojne vežbe planirane 2013. i da nemaju veze sa nedavnim događajima u Ukrajini.
XS
SM
MD
LG