Dostupni linkovi

Lideri G7: Nećemo priznati rezultat referenduma na KrimuLideri grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja sveta - G7 saopštili su danas da neće priznati rezultat referenduma na Krimu za otcepljenje tog poluostrva od Ukrajine i pripajanje Rusiji.

Lideri Kanade, Francuske, Nemačke, Italije, Japana, Ujedinjenog Kraljevstva, SAD, predsedici Evropskog saveta i Evropske komisije pozvali su Rusiju da "odmah obustavi akcije podrške referendumu na Krimu koji se tiče njegovog statusa, što je direktno kršenje Ustava Ukrajine".

"Bilo kakav referendum neće imati pravnog efekta. Kada se doda nedostatak adekvatnih priprema i uznemirujuće prisustvo ruskih trupa, to bi takođe bio duboko pogrešan proces koji ne bi imao moralnu snagu. Iz svih tih razloga, nećemo priznati njegov ishod", navodi se u saopštenju G7.

Dodaje se da bi aneksija Krima "mogla imati teške posledice za pravni poredak koji štiti jedinstvo i suverenitet svih država". "Ukoliko bi Rusija preduzela takav korak, mi bismo preduzeli dalju akciju, i pojedinačno i kolektivno", upozorili su lideri G7.

Krimski parlament proglasio je juče nezavisnost tog poluostrva od Ukrajine, uoči referenduma u nedelju o pripajanju te teritorije Rusiji.

Ruska Duma će 21. marta razmatrati predlog o pripajanju stranih teritorija koje izraze takvu želju, kao što je slučaj sa Krimom, ali i ubrzanje procedure izdavanja pasoša građanima tih područja.
XS
SM
MD
LG