Dostupni linkovi

25 godina World Wide WebaDanas se navršava 25 godina od uvođenja World Wide Weba, odnosno Interneta. Njegov tvorac, Britanac Tim Berners-Li je pre četvrt veka radio u jednoj od laboratorija Evropskog saveta za nuklearna istraživanja (CERN) u Ženevi kada mu je sinula ideja kako da kombinovanjem različitih tehnika olakša pregledanje i sortiranje informacija putem umreženih računara. Svoj izum predstavio je u članku objavljenom 12. marta 1989. koji se smatra "krštenicom" World Wide Weba.

Od zamisli nepoznatog informatičara postao je globalni fenomen koji je promenio živote milionima ljudi.

"U početku su ga kolege potpuno ignorisale", kazao je za AFP Mark Veber, kreator i konzervator programa o istoriji interneta u Muzeju istorije informatike u Kaliforniji.
Berners-Li je konačno uspeo da ubedi CERN da prihvati njegov program nakon što je dokazao njegovu efikasnost putem onlajn telefonskog imenika.

Programirao je prvi veb-server na kome je bilo moguće snimiti dokumente, osmislio prvi pretraživač za pronalaženje stranica na internetu kao i mogućnost povezivanja dokumenata, tj. ono što danas nazivamo linkovanje.

Od 1995. internet doživljava brzu ekspanziju. Njegov uticaj se širi na sve veći broj aktivnosti, od čitanja preko pisanja medijskih sadržaja, do učenja, političkog angažmana, pa sve do komunikacije sa prijateljima i rodbinom.

Međutim, jedan od glavnih principa interneta - otvorenost i jednako pravo pristupa, danas je ozbiljno ugrožen.

“Mi smo napredovali upotrebom veba kao otvorenog medijuma, tako da se svako može povezati sa svačim. Povodom 25 godišnjice treba da razmislimo i osiguramo poštovanje principa na kojima veb počiva i u narednih 25 godina: otvorenost, poštovanje privatnosti, nepostojanje cenzure”, kazao je Li.
XS
SM
MD
LG