Dostupni linkovi

Barozo upozorava RusijuPredsednik Evropske komisije Žose Manuel Barozo upozorio je danas Rusiju da prestane da podržava otcepljenje Krima ili će se suočiti sa sankcijama.

“Ostajemo duboko zabrinuti zbog situacije u Ukrajini”, poručio je Barozo obraćajući se poslanicima Evropskog parlamenta i oštro osudio “neisprovociran nasrtaj Rusije na ukrajinski suverenitet i teritorijalni integritet”.

Predsednik Komisije je najavio da će EU danas, putem zajedničkog saopštenja sa predsednikom Evropskog saveta Hermanom Van Rompejem, još jednom pozvati Moskvu da vrati vojsku u kasarne i da prestane da podržava "ilegalani" referendum o otcepljenju Krima, inače će se suočiti sa “dalekosežnim posledicama”.

“Ovo saopštenje neće ostaviti sumnje u našu odlučnost”,istakao je on.

“Lopta je u ruskom dvorištu”, rekao je Barozo i upozorio da će ishod ukrajinske krize imati efekte koji će trajati godinama.

On je podsetio na zaključke vanrednog samita EU od prošle nedelje, u kojima su najavljene trostepene sankcije Rusiji.

Prva faza, koja uključuje otkazivanje samita grupe G-8 u Sočiju i obustavljanje pregovora o viznoj liberalizaciji je već primenjena, dok bi u drugoj fazi EU mogao da zabrani putovanja i zamrzne imovinu pojedinim ruskim zvaničnicima.
XS
SM
MD
LG