Dostupni linkovi

Počele NATO vojne vežbe u Crnom moruU Crnom moru je počela zajednička vežba pomorskih snaga SAD-a, Bugarske i Rumunije, pošto je dan ranije otkazana zbog lošeg vremena.

Američki razarač "US Trukstun" sa 300 mornara i deo američke Šeste flote sa sedištem u Italiji, pridružio se manevrima koji se izvode zajedno sa bugarskom pomorskom fregatom "Drazki" i tri rumunska broda u Crnom moru.

Rojters navodi da je vojna vežba počela u vodama kod Krimskog poluostrva u Crnom moru, gde je ruska vojska preuzela kontrolu od Ukrajinaca.

Na severu Poljske, američki borbeni avioni je trebalo, takođe, da učestvuju u zajedničkim vežbama. SAD su istakle da su obe vojne vežbe - u Rumuniji i Poljskoj planirane pre izbijanja krize u Ukrajini, navela je britanska agencija.

Bugarsko ministarstvo odbrane je takođe navelo da je vežba PASEKS, jugoistočno od rumunskog priobalnog grada Konstance, isplanirana još prošle godine i deo je zajedničkih vojnih vežbi triju zemalja, koje nisu povezane sa situacijom u Ukrajini i severoistočnom delu Crnog mora.
XS
SM
MD
LG