Dostupni linkovi

Godišnjica ubistva Zorana ĐinđićaLiberalno demokratska partija (LDP) najavila je da će danas u Beogradu "Šetnjom za Zorana" odati poštu prvom demokratskom premijeru Srbije Zoranu Đinđiću, koji je prije 11 godina ubijen u dvorištu zgrade Vlade Srbije, dok će Demokratska stranka (DS) manifestacijom "Besjede u Zoranovu čast" odati poštu nekadašnjem lideru.

Đindić je 12. marta 2003. godine u 12 časova i 25 minuta pogođen metkom iz snajperske puške u dvorištu Vlade, u atentatu koji su organizovali pripadnici Jedinice za specijalne operacije (JSO) i "Zemunskog klana", i ubrzo je, poslije operacije, umro u Urgentnom centru Srbije.

Na Đinđića je iz zgrade Zavoda za fotogrametriju, u Ulici admirala Geprata 14, pucao pripadnik JSO Zvezdan Jovanović.

On je, kao i bivši komandant JSO Milorad Luković Legija, zbog ubistva Đinđića osuđen pred Specijalnim sudom na 40 godina zatvora. Tu presudu je potvrdio i Vrhovni sud Srbije.

Ubistvo premijera osudile su političke i nevladine organizacije, diplomate Evropske unije, Sjedinjenih Američkih Država i drugih zemalja, ukazujući da su ubice željele da zaustave reforme koje je Đinđić beskompromisno provodio poslije pada režima Slobodana Miloševića.
XS
SM
MD
LG