Dostupni linkovi

EULEX odlučan u sprovođenju istrage o navodima Dika Martija


Tužilac specijalnog istražnog tima EULEX-a John Clint Williamson, koji radi na istraživanju navoda o trgovini ljudskim organima, i šef EULEX-a Bernd Borchard sastali su se u utorak sa zamenikom premijera Kosova Hajredinom Kuçijem i ministrom unutrašnjih poslova Bajramom Rexhepijem.

Joao Sousa, portparol Clint Williamsona, izjavio je za RSE da je Williamson tokom sastanka ponovio svoju odlučnost u sprovođenju nepristrasne i nezavisne istrage koja otkriva istinu iza teških optužbi koje su sadržane u izveštaju Saveta Evrope, te da je u "zajedničkom interesu da se jednom zauvek reši to pitanje."

Sousa je dodao da je Williamson naglasio da je mandat istražnog tima EULEX-a da istraži i, ukoliko opravdano, goni pojedince koji su odgovorni za navodne zločine iz izveštaja Dika Martija.

“On (Williamson) je istakao da je svestan o spekulacijama o budućnosti specijalnog istražnog tima i ispitivanja. Međutim, on je istakao da je istražni rad i dalje u toku i da je prerano da se prejudicira ikakav ishod”, kazao je Sousa.

Ministar pravde Hajredin Kuçi je u saopštenju nakon sastanka istakao da je Vlada Kosova zaintresovana da pomogne u postizanju pravde i otkrivanju istine, te da sarađuje sa međunarodnim partnerima iz EU i SAD-a, ali uz “poštovanje nadležnosti Kosova i u svakom slučaju očuvanje imidža pravednog rata naše zemlje”, navodi se u saopštenju iz Vlade Kosova.

Zamenik premijera je naglasio da je Kosovo izgradilo dovoljno kapaciteta u oblasti pravosuđa kako bi tretiralo svaki eventualni slučaj, te je zatražio da se bilo koje moguće suđenje održi na teritoriji Kosova, prema njegovim zakonima i nadležnostima kosovskih vlasti.
XS
SM
MD
LG