Dostupni linkovi

Deripaska ponovo tuži Crnu Goru, traži 600 miliona eura


Centralno-evropska aluminijumska kompanija (CEAC), glavni akcionar Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP), pokrenula je arbitražni postupak protiv Crne Gore zbog, kako su saopštili, kršenja Sporazuma o uzajamnom podsticanju i zaštiti investicija, koji je zaključen između Kipra i Srbije i Crne Gore.

Spor je, tvrde iz CEAC-a, nastao zbog nezakonitog miješanja Vlade Crne Gore u ulaganja kompanije, koja je u vlasništvu Olega Deripaske, u industriju aluminijuma u Crnoj Gori, uključujući ulaganja u KAP.

CEAC smatra da se postupcima Crne Gore krši Sporazum i traži naknadu za svu štetu i gubitke koje je ta kompanija pretrpjela, uključujući naknadu za nezakonitu eksproprijaciju ulaganja CEAC-a i direktnu i naknadnu štetu zbog, kako su naveli, nepravednog i neravnopravnog postupanja Crne Gore prema investicijama.

„CEAC očekuje da će iznos potraživanja premašiti 600 miliona eura. CEAC je pokrenuo postupak rješavanja spora protiv Crne Gore avgusta 2013, na osnovu Sporazuma. Međutim, Vlada Crne Gore nije odgovorila na obavještenje CEAC-a o postizanju dogovornog rješenja u roku od šest mjeseci, kako je predviđeno Sporazumom, tako da CEAC nije imao druge mogućnosti nego da pokrene arbitražni postupak“, navodi se u saopštenju.

Iz CEAC-a su podsjetili da su novembru prošle godine pokrenuli ad hoc arbitražni postupak protiv Crne Gore i drugih subjekata po osnovu različitih kršenja sporazuma koji se odnose na KAP.
XS
SM
MD
LG