Dostupni linkovi

Kim Džong Un osvojio 100 odsto glasova na izborima


Severnokorejski mediji su danas potvrdili ono što nikad nije bilo u pitanju - da je lider te zemlje Kim DŽong-Un na jučerašnjim parlamentarnim izborima osvojio 100 odsto glasova u svojoj izbornoj jedinici, kao i da su na glasanje izašli sve do jednog glasača.

Tako je Kim DŽong-Un, koji ima čitav niz najviših titula u zemlji uključujući vrhovnog komandanta oružanih snaga Severne Koreje i predsednika moćne Nacionalne komisije za odbranu, sada postao i poslanik u Vrhovnoj narodnoj skupštini, prenela je agencija AFP.
"Svi glasači u izbornoj jedinici broj 111 su glasali, a 100 odsto njih je glasalo za Kim DŽong-Una. To predstavlja izraz apsolutne podrške i poverenja u vrhovnog lidera Kim DŽong-Una, s obzirom da su mu svi do jednoga ponovo iskazali lojalnost", objavila je zvanična severnokorejska novinska agencija KCNA.

Građani Severne Koreje juče su izašli na birališta kako bi glasali na parlamentarnim izborima, koji su prvi takvi izbori otkad je u decembru 2011. aktuelni lider Kim Džong-Un nasledio svog oca Kim DŽong-Ila.

U svakoj od 687 izbornih jedinica je bio samo jedan kandidat, pa su glasači mogu samo da napišu "da" pored imena jedinog kandidata na glasačkom listiću.

Kao i njegov otac pre njega, Kim DŽong-Il je kandidat u jedinici broj 111, u planinskom okrugu Paektu. Severnokorejanci toj planini pripisuju božanski status, pošto je na njenim obroncima, prema legendi, rođen Kim DŽong-Il.

Izbori za Vrhovnu narodnu skupštinu se održavaju svake pete godine, a ta institucija obično zaseda dvaput godišnje kako bi zvanično odobrila budžet ili druge odluke koje je donela vladajuća Radnička partija.
XS
SM
MD
LG