Dostupni linkovi

"Pravi čovek za kapitalizam" pobednik DORF-a


Slovenački dokumentarni filmovi o angažovanim i svestranim muzičarima Damiru Avdiću iz Bosne i Hercegovine i Marku Brecelju iz Slovenije trijumfovali su 9. marta na osmom Festivalu dokumentarnog rok filma (DORF) u Vinkovcima, najvećem te vrste u regionu.

Pobednikom osmog DORF-a proglašen je film “Pravi čovek za kapitalizam - Damir Avdić” Dušana Moraveca, a posebna nagrada pripala je filmu “Stariji parazit ili ko je Marko Brecelj” Janeza Burgera.

Posebna nagrada žirija pripala je filmu “Priletni parazit ali kdo je Marko Brecelj” Janeza Burgera koji je, kako je naveo žiri, prepoznao važnost dokumentovanja svih faza stvaralaštva jednog od najvažnijih angažovanih umetnika ovih prostora.

Žiri osmog DORF-a činili su filmska i TV rediteljka Ines Pletikos, koja je 2013. pobedila na tom festivalu filmom “Kako smo ušli u Europu - slučaj SexA”, te filmski i TV reditelj i montažer Damir Čučić i jedan od selektora festivala Cinema City iz Novog Sada Petar Protić.

Nagrada za najbolji scenario muzičkog dokumentarca, koju dodeljuje KlasikTV u saradnji sa DORFom, a iznosi 10.000 kuna, pripala je Dariju Bukovskom za film “Svima treba san”.

DORF je prikazao proteklih sedam dana i noći ukupno 22 filma, uključujući i uvodni program igranih i dokumentarnih ostvarenja iz Srbije “Film It Loud”, nastao u saradnji sa novosadskim festivalom Cinema City.

DORF organizuje Udruga ljubitelja filma Rare iz Vinkovaca, uz podršku Hrvatskog audiovizuelnog centra, Grada Vinkovci, Vukovarsko-sremske županije, kao i Ministarstva nauke, obrazovanja i sporta i Zaklade Kultura nova, koji su podržali program EDIT. Projekt “Film it LouD” finansiran je sredstvima pretpristupnih IPA fondova “Prekogranična saradnja Hrvatska-Srbija”.
XS
SM
MD
LG