Dostupni linkovi

Pravni tim Srbije izlaže tužbu za genocid u Hagu


U Međunarodnom sudu pravde danas je, izlaganjem pravnog tima Srbije, nastavljena usmena rasprava u sporu između Srbije i Hrvatske po uzajamnim tužbama za genocid na području Hrvatske od 1991. do 1995. godine.

Srpski pravni tim, na čelu sa pravnikom iz Ministarstva spoljnih poslova Sašom Obradovićem, predstaviće dokaze o činjenici da je Hrvatska izvršila genocid na Srbima koji su živjeli na njenoj teritoriji od 1991. do 1995. godine, s akcentom na akciju Oluja.

Danas će najpre članovi tima Srbije odgovoriti na optužbe koje je Hrvatska prošle sedmice iznijela na početku usmene rasprave, a u nastavku zasjedanja će predstaviti protivtužbu Srbije iz 2010, prenosi Tanjug.

U dokumentu koji je podnijet Međunarodnom sudu pravde su podaci o zločinima počinjenim u Gospiću, Sisku, Pakračkoj poljani, Karlovcu, Osijeku, Paulinom Dvoru, Medačkom džepu, na Maslenici i tokom operacija Bljesak i Oluja.

Usmena rasprava, koja je počela 3. marta izlaganjem hrvatskog pravnog tima, biće zaključena 1. aprila, pošto će od 20. marta uslijediti druga rudna prezentovanja argumenata sudu oba pravna tima.

To je završnica spora koji je počeo 1999. godine podnošenjem hrvatske tužbe Međunarodnom sudu pravde protiv Srbije.
XS
SM
MD
LG