Dostupni linkovi

Kina diktira cenu nafte


Cene nafte su danas pale, nakon što su slabi trgovinski podaci iz Kine podstakli zabrinutost oko tražnje u najvećem svetskom potrošaču energenata.

Barel američke "lake" nafte (WTI) za isporuku u aprilu pojeftinio je na merkantilnoj berzi u Njujorku 23 centa na 102,35 dolara po barelu, dok je ista količina severnomorske nafte tipa "brent" za aprilsku isporuku na tržištu u Londonu koštala 108,45 dolara, odnosno 55 centi manje nego na kraju jučerašnjeg poslovanja, preneo je Frans pres.

Podaci u Pekingu pokazali su da je druga po veličini svetska ekonomija u februaru zabeležila neočekivani trgovinski deficit of 22,98 milijardi dolara. U februaru 2013, Kina je imala trgovinski suficit od 14,8 milijardi dolara, a ekonomisti koji su učestvovali u anketi agencije "Dau Džons njusvajers" očekivali su prošlog meseca suficit of 11,9 milijardi.

Investitori takođe pomno prate geopolitičku krizu u Ukrajini, gde su proruski aktivisti organizovali demonstracije u više gradova. Strahovanja od oružanog sukoba zbog prisustva ruskih smaga na Krimu su ublažena, ali na cene nafte i dalje utiče zabrinutost oko sankcija EU i SAD Rusiji, koje bi mogle da izazovu tržišne turbulencije.

Rusija je ključni globalni proizvodjač energenata i izvoznik prirodnog gasa u zapadnu Evropu, a više od 70 odsto njenog izvoza nafte i gasa za Evropu prolazi kroz Ukrajinu.
XS
SM
MD
LG