Dostupni linkovi

Kina-Japan: Nema prostora za kompromis u vezi s spornim teritorijamaKina je danas saopštila da nema prostora za kompromis sa Japanom u vezi sa pitanjima istorije i sporne teritorije, čiji će "svaki inč" braniti od svog susjeda.

"Po pitanjima principa, istorije i teritorije, nema mjesta kompromisu. Samo jasno suočavanje sa istorijom i poštovanje sopstvene riječi može prekinuti trenutni zastoj u odnosima i može im dati neku budućnost", rekao je šef kineske diplomatije Vang Ji.

Veze između ove dvije azijske zemlje već dugo su "zategnute" jer Peking smatra da se Tokio nije iskupio u dovoljnoj mjeri zbog okupacije dijelova Kine prije i tokom Drugog svjetskog rata. Odnosi su dodatno pogoršani u proteklih 18 mjeseci zbog spora oko lanca nenaseljenih ostrva u Istočnokineskom moru.

Brodovi iz obje zemlje sreću se oko spornih ostrva, koje u Kini nazivaju Diaoju, a Senkaku u Japanu. Japan je više puta slao borbene avione kao odgovor na prelet kineskih letjelica, što je izazvalo zabrinutost zbog mogućnosti izbijanja sukoba.

Japanski premijer Šinzo Abe nedavno je izjavio da je Japanu neohodna jača vojska da bi se izborio sa "sve većim prijetnjama po bezbjednost od sve snažnije kineske vojske i nepredvidive Sjeverne Koreje".
XS
SM
MD
LG