Dostupni linkovi

Podgorica: Optužnica za CKB banku


Protiv šestoro bivših odgovornih lica u banci CKB podignuta je optužnica zbog korupcije, saopštila je crnogorski specijalni tužilac za organizovani kriminal.

Kako se navodi u saopštenju Odjeljenja za suzbijanje organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zlocina, optužnica zbog korupcije je podignuta protiv Milke Ljumović, Bose Tatar, Jelice Petričević, Dubravke Pavićević, Veliše Radunovića i Gorice Vujisić

Tužilaštvo je predložilo da se Ljumović i Tatar odredi pritvor.

U saopštenju se navodi da je optužnica podignuta "nakon sprovedene tužilačke istrage u kojoj je prikupljena dokumentacija od CKB-a, Centralne banke Crne Gore, Centralne depozitarne agencije, Privrednog suda Podgorica, Uprave za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma".

"Tokom istrage saslušan je veći broj svedoka, te pribavljen nalaz i mišljenje sudskih veštaka za finansije, bankarstvo i investicione fondove iz Zagreba Zrinka Ručevića i Snežane Erceg", dodaje se u saopštenju. Optuženima se na teret stavlja da su od 2005. do kraja 2007. zloupotrebom službenog položaja u CKB odobravali kredite i davali garancije i to firmama: "Dafin" iz Luksemburga, "Cattaro Investments", "Acapulco" iz Podgorice, Trade Cavor" iz Kotora, podgoričkim komapnijama "Holder Bropker diler", "Ocean Gold" i to "bez bilo kakvih sredstava obezbedenja i bez garancija"

"Ovi nezakonitim radnjama okrivljeni su navedenim pravim licima pribavili protivpravnu korist, a CKB oštetili za oko 6.922.000 eura, jer dati krediti i garancije nisu vraćeni, pa se banka nije mogla ni prinudno naplatiti ", navodi se dalje u saopštenju, koje su preneli crnogorski mediji.

Ljumović i Tatar su više puta demantovale umešanost u nezakonite radnje.
XS
SM
MD
LG