Dostupni linkovi

Žan-Klod Junker kandidat za predsednika Evropske komisije



Žan-Klod Junker je izabran za kandidata desnog centra za predsednika Evropske komisije, odlučili su danas delegati Evropske narodne stranke (EPP) na kongresu u Dablinu.

Bivši premijer Luksemburga i bivši predsednik Evrogrupe je u glasanju pobedio evropskog komesara Mišela Barnijea iz Francuske sa 382 glasova prema 245.

Junker će voditi predizbornu kampanju EPP za evropske izbore koji se održavaju od 22. do 25. maja, a glavni rival će mu biti Nemac Martin Šulc, sadašnji predsednik Evropskog parlamenta, koji je prošle nedelje u Rimu proglašen za kandidata evropskih socijalista. Šulc, po anketama, ima blagu prednost.

Pobednik tog duela trebalo bi da zameni Hosea Manuela Barosa, sadašnjeg predsednika Evropske komisije, iako se promena na tom mestu ne događa automatski.

Neki šefovi država i vlada - koji u stvari postavljaju šefa izvršne vlasti EU, veoma su voljni da nametnu svog kandidata za predsednika Evropske komisije, iako Lisabonski sporazum EU od njih zahteva da "uzmu u obzir" ishod evro-izbora.

Tako se izbori svode na pogodbu o tri krupne pozicije: predsednika Evropskog parlamenta, predsednika Evropskog saveta i šefa diplomatije EU. Te dve poslednje pozicije se dodeljuju po dogovoru.
XS
SM
MD
LG