Dostupni linkovi

Papa odlaže posetu Izraelu zbog štrajka u JerusalimuPapa Franja mogao bi da odloži posetu Izraelu, planiranu za maj, zbog štrajka u Ministarstvu spoljnih poslova Izraela, javili su izraelski mediji pozivajući se na papskog nuncija nadbiskupa Đuzepea Lazarota.

Službenici izraelskog Ministarstva spoljnih poslova započeli su štrajk u utorak, nakon neuspeha pregovora sa Ministarstvom finansija o uslovima rada. Posle toga je objavljeno da ni Protokol i Biro za zvanične goste neće moći da se bave pripremama za posetu pape, već zakazanu za 25. i 26. maj.

Otkazivanje papine posete moglo bi da nanese udarac izraelskoj ekonomiji, jer bi narušilo industriju turizma, nanelo štetu odnosima sa hrišćanskim crkvama i međunarodnom imidžu Izraela.

Planiran dolazak u Svetu zemlju bio bi prvi otkako je papa Franja na toj funkciji i tom prilikom bi se obeležilo pola veka posete pape Pavla VI Jerusalimu 1964. godine.

Prethodnici pape Franje papa Benedikt XVI i papa Jovan Pavle II su posetili Izrael, 2009. i 2000. godine.

Prethodno je objavljeno da će britanski premijer Dejvid Kemron morati ponovo da zakaže svoju posetu Izraelu zbog štrajka.

Bilo je planirano da se on 12. marta obrati Knesetu, izraelskom parlamentu.
XS
SM
MD
LG