Dostupni linkovi

Tokio: Bitkoin nije valutaJapanska vlada saopštila je da bitkoin nije valuta, ali da određene transakcije u kojima se koristi ova virtuelna moneta treba oporezovati.

"Ako postoje transakcije i posledične koristi, prirodno je da Ministarstvo finansija razmotri kako da to oporezuje", izjavio je glavni vladin sekretar Jošihide Suga.

Japan je naglasio da banke ne mogu da nude bitkoin kao proizvod svojim mušterijama.

Prema nekim procenama o globalnom tržištu bitkoina, virtuelni novčići koji su do sada kreirani kroz komplikovani proces "rudarenja" uz pomoć kompjuterskih algoritama vrede oko sedam milijardi dolara.

Države još nisu definisale način na koji njihove poreske službe treba da regulišu ovo pitanje, a neki smatraju da je bitkoin pogodno sredstvo za utaju poreza ili pranje novca.

Rusija je proglasila da su transakcije u bitkoinima nelegalne, a Kina je zabranila svojim bankama da vrše transakcije u ovoj virtuelnoj valuti. SAD su pozvane da učine isto.

Singapur je uveo porez na trgovinu bitkoinima i njegovo korištenje kao platežnog sredstva, nakon što ih je klasifikovao kao robu, a ne valutu.
XS
SM
MD
LG