Dostupni linkovi

Kina: Sankcije ne doprinose rešavanju krizeSankcije nisu najbolji način za rešavanje krize u Ukrajini, saopštilo je danas kinesko Ministarstvo spoljnih poslova.

"Kina se konzistentno protivila upotrebi sankcija u međunarodnim odnosima ili korištenju sankcija kao pretnje", rekao je Ćin Gang na redovnoj konferenciji za novinare.

Na pitanje da li smatra da bi referendum o pridruživanju Krima Ruskoj Federaciji predstavljao kršenje međunarodnog prava, Ćin nije dao direktan odgovor.

Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da se neće mešati u unutrašnje poslove Ukrajine i da poštuje odluke ukrajinskog naroda, s napomenom da će nastaviti da razvija "prijateljsku saradnju" sa Ukrajinom.

U saopštenju je rečeno da Kina poštuje nezavisnost Ukrajine, njen suverenitet i teritorijalni integritet.

Ukrajinski predsednik Viktor Janukovič u decembru je posetio Kinu u nadi da će dobiti preko potrebnu finansijsku pomoć, ali Kina nije saopštila da će dati Kijevu bilo kakve zajmove.

Konfuzne izjave Pekinga oko ukrajinske krize odražavaju lutanje kineske diplomatije uprkos njenim ambicijama da igra veću ulogu na svetskoj sceni u skladu sa statusom
druge po veličini svetske privrede, ocenjuju stručnjaci.

Kina brani princip nemešanja u unutrašnje stvari drugih zemalja u želji da i sama obeshrabri bilo kakvu spoljnu podršku disidentima i etničkim manjinama kao što su Tibetanci i Ujguri na njenoj teritoriji.

"Dobrodošli u stvarni svet. Kina ima interese svuda ali nedostaje joj sveobuhvatna strategija, ona nije svetski akter koji preduzima inicijative i sprovodi ih", rekao je Kenet Libertal, stručnjak iz Brukins instsitucije u Vašingtonu.
XS
SM
MD
LG