Dostupni linkovi

Kormak pred Komitetom za vanjske poslove američkog Senata



Morin Elizabet Kormak sinoć je pred Komitetom za vanjske poslove američkog Senata poručila: Radiću zajedno s građanima kako bih BiH izvela na put EU integracija.

Angažman građana BiH ohrabruje, ali je od kritične važnosti da demonstracije ostanu mirne, izjavila je Ambasadorica Morin Elizabet Kormak , koju je američki predsjednik Barack Obama imenovao za novu ambasadoricu Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

Nominovana ambasadorica obratila Komitetu za vanjske poslove Senata. Govorila je o njenom budućem angažmanu u Bosni i Hercegovini, a nakon čega će se ovaj Odbor izjasniti o njenom imenovanju.

“SAD su investirale mnogo u BiH sa namjerom da se ojača demokratija, ljudska prava i ekonomija u BiH i zahvaljujući tome država je napredovala. Međutim, ne možemo odbaciti rizik od nazatka. BiH i SAD imaju posebno vezu, jer smo pomogli da se završi rat i donese mir u tu zemlju”, kazala je Kormak.

Potvrda Senata je posljednji korak u imenovanju ambasadorice, nakon čega bi Kormak, trebala preuzeti svoju poziciju u Sarajevu.

Kormak je između ostalog radila u State departmentu kao zamjenica je koordinatora Odjela za međunarodne informacione programe pri Državnom tajništvu. Služila je i kao direktorica Ureda za pitanja zapadne Evrope od 2009. do 2010. godine, kao i zamjenica direktora Ureda za korejska pitanja od 2006. do 2009. godine.
XS
SM
MD
LG