Dostupni linkovi

EPP: Tri imena u utrci za kandidata za predsjednika EKEuropska pučka stranka (EPP) danas bi trebala izabrati svoga kandidata za predsjednika Europske komisije na kongresu u Dublinu. U utrci su dvojica bivših premijera, Luksemburžanin Jean-Claude Juncker i Latvijac, Valdis Dombrovskis te povjerenik u Europskoj komisiji, Francuz Michel Barnier.

Više od 800 delegata koji će se okupiti na kongresu EPP-a u Dublinu, glasovat će o kandidatu stranke te donijeti izborni program.

Sljedećeg predsjednika Europske komisije, koji će preuzeti dužnost 1. studenoga ove godine, kao i do sada birat će Europsko vijeće, to jest šefovi država ili vlada, s tim da sada prema Lisabonskom ugovoru oni pri tome moraju uzeti u obzir rezultate izbora za Europski parlament.

Ta odredba ipak nije obvezujuća za Europsko vijeće, tako da mnogi čelnici, među njima i njemačka kancelarka Angela Merkel, kažu da tu nema automatizma, to jest da kandidat stranke koja je dobila najviše glasova neće automatski postati predsjednikom Europske komisije.
XS
SM
MD
LG