Dostupni linkovi

CIK BIH:Opšti izbori druge nedjelje u oktobru


Centralna izborna komisija BiH saopštila je da će najkasnije do 15. maja donijeti odluku o raspisivanju i održavanju opštih izbora 2014. godine, prema kojoj će izbori biti održani druge nedjelje u oktobru.

CIK navodi da pri tome ima u vidu činjenicu da je prva nedjelja u oktobru vjerski praznik Kurban Bajram što je potvrdio i Rijaset Islamske zajednice u BiH.

Ovakav stav u vezi sa datumom održavanja izbora CIK je zauzeo na današnjoj sjednici, poštujući odredbe Izbornog zakona BiH u kojem se, između ostalog, navodi da se "izbori na svim nivoima vlasti u BiH održavaju prve nedjelje u oktobru, osim ako se ovaj datum ne podudara s obilježavanjem vjerskog praznika jednog od konstitutivnih naroda BiH".

"Izbore koje nije moguće održati prve nedjelje u oktobru, zbog podudaranja s vjerskim praznikom, CIK BiH zakazuje za nedjelju nakon prve nedjelje u oktobru koja se ne podudara sa vjerskim praznikom", navodi se u Izbornom zakonu BiH.

CIK BiH je na današnoj sjednici donio odluku o potvrđivanju i objavljivanju rezultata prijevremnih izbora za načelnika opštine Banovići koji su održani 16. februara.

Prema potvrđenim rezultatima, novoizabrani načelnik Banovića je Midhat Husić iz SDA, a potvrđeni rezultati prijevremnih izbora za načelnika opštine Banovići dostupni su javnosti na internet stranici CIK-a.
XS
SM
MD
LG