Dostupni linkovi

Njemački predsjednik u Atini, sukobi policije i demonstranata


Grčka policija upotrebila je danas u Atini suzavac i pendreke kako bi rastjerala učesnike demonstracija protiv vladinih mjera štednje, koji su se okupili uprkos zabrani protesta u grčkoj prijestonici za vrijeme posjete njemačkog predsjednika Joahima Gauka.

Neredi u centru Atine izbili su kada je grupa demonstranata pokušala da probije kordon policije i uputi se prema ministarstvu finansija.

Protest članova sindikata organizovan je zbog ukidanja radnih mjesta i mera štednje i nije bio povezan sa posjetom nemačkog predsednika.

Njemački predsednik Gauk, koji boravi u trodnevnoj posjeti Grčkoj, susreo se ranije danas sa svojim grčkim kolegom Karolosom Papuljasom, dan prije planirane posjete mjestu u sjeverozapdnoj Grčkoj na kojem su njemački nacisti u Drugom svetskom ratu izvršili masakr nad civilnim stanovništvom.

Pozivajući se na bezbjednosne procene, grčke vlasti su za danas zabranile sve demonstracije u dijelovim Atine od osam sati ujutro, do sedam uveče, iako je prethodno već bilo najavljeno nekoliko antivladinih protesta.

Joakim Gauk odbacio je zahtjev Grčke da ova zemlja dobije odštetu za nacističke zločine iz Drugog svjetskog rata i ponudio osnivanje fonda koji bi podsjećao Nijemce na njihovu prošlost.

Grčka vlada je pod pritiskom opozicije i medija revidirala prošlogodišnji zahtjev da Atina dobije odštetu, ali nije potvrdila iznos od 162 milijarde eura, na kojem insistiraju pojedine stranke i grupe koje okupljaju žrtve rata.

Ta cifra jednaka je polovini ukupnog duga Grčke.

Gauk je rekao tokom posjete Grčkoj da Njemačka ima "moralni dug" zbog više desetina masakara koje su počinili nacistički vojnici tokom rata, ali je naglasio da Berlin nije spreman da razgovara o odšteti, prenio je AP.
XS
SM
MD
LG