Dostupni linkovi

Ukrajinska zajednica sinoć ispred ruske ambasade u Zagrebu


Oko dvije stotine pripadnika ukrajinske zajednice u Hrvatskoj protestovalo je u srijedu veče ispred veleposlanstva Ruske Federacije u Zagrebu tražeći povlačenje ruske vojske s Krima i aktivniju ulogu međunarodne zajednice u rješavanju tog problema.

Tražili su da im se obrati netko iz ruske ambasade, ali bez rezultata.

Na natpisima je među ostalim pisalo: "Slava Ukrajini!", "Krim je Ukrajina!", "Stop agresiji na Ukrajinu!", "Stop ruskoj okupaciji!", "Putin van iz Ukrajine!" i "NO Soviet reunion!"

Predsjednik ukrajinske zajednice u Hrvatskoj Nikola Zastrižin poručio je pred ruskim veleposlanstvom da Ukrajini ne trebaju Putin i tutori te da Majdan uskoro dolazi na Crveni trg.

Prvi zamjenik predsjednice evropskoga kongresa Ukrajinaca Slavko Burda zahvalio je hrvatskom narodu na potpori ukrajinskome u njegovoj pravednoj borbi za dostojanstvenu, modernu i suverenu državu i društvo. Prosvjedujemo, istaknuo je, protiv ruske okupacije Krima koja ugrožava ukrajinski teritorijalni integritet i prijeti sigurnosti Europe i cijelog svijeta.

Predsjednik Hrvatskoga helsinškog odbora Ivan Zvonimir Čičak izrazio je zaprepaštenost šutnjom hrvatske vlasti i oporbe te europskih političara, koji, kako je rekao, meditiraju nad zbivanjima u Ukrajini te ih je pozvao da se jasno očituju.
XS
SM
MD
LG